[...] obronny. Zmiana czynników atmosferycznych powoduje, że nasz organizm zostaje wytrącony z równowagi. Dochodzi do tego brak naturalnych witamin, które były obecne w letnich warzywach i owocach. To wszystko powoduje osłabienie, ospałość oraz stwarza sposobność do ataków przez wirusy i bakterie. Przeziębieniem nazywamy wirusową infekcję górnych [...]
[...] kwasów organicznych, soli mineralnych i błonnika. Sok z kiszonych poleca się przy robaczycy jelitowej u dzieci, a u dorosłych przy nadkwasocie. Sok wyciśnięty ze świeżego warzywa leczy lekkie oparzenia i wybiela skórę. ORZECH WŁOSKI - DODAJE SIŁ Jego ojczyzną jest Persja, a do Polski przywędrował z królową Boną. Jądro orzecha bogate jest w [...]
[...] słodycze; & 19.4% z owoców i 6.7% warzyw (razem średnio około 26%)! Czyli ~74% pochodziło z 'nienaturalnych źródeł' (innych niz fruktoza naturalnie wystepująca w owocach czy warzywach). Więc tylko 1/4 (26%) calkowitej fruktozy w typowej diecie (amerykanina) pochodzi z owoców/warzyw! Wyzej podane sa wyniki średnie - niestety nie ma tabelki [...]
[...] witam. Serce, wątroba, nerki, żołądek, jelita i inne organy dostają „po dupie”. Dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku bardziej zbilansować tą dietę i dołożyć świeże warzywa i owoce, orzechy, jogurt lub mleko. 4. ograniczenie śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego W pokarmie znajdują się tzw. dobre i złe cukry – podobnie jest z [...]
[...] w trakcie rewolucji przemysłowej ~200 lat temu . Diet paleolityczna, zwana też łowiecko-zbieracją, zawiera takie produkty jak mięso, ryby i owoce morza, orzechy, warzywa liściaste, korzeniowe i bulwiaste oraz owoce, jaja ptasie i okazjonalnie miód . W porównaniu do dzisiejszej diety zachodniej charakteryzuje się ona brakiem produktów [...]
[...] Choroby oczu Główną przyczyną wielu chorób oczu może być niedobór witaminy A. Beta-karoten, który organizm przetwarza na witaminę A, znajduje się w żółtych i pomarańczowych warzywach (morele, mango, marchew, dynie) oraz w ciemnozielonych warzywach liściastych (szpinak, kapusta włoska). Pierwszym objawem niedoboru witaminy A jest tak zwana kurza [...]
[...] Dotyczy to różnych grup wieku, a zwłaszcza ludzi starych. Wydawałoby się, że nie powinno tak być, ponieważ podstawowym źródłem witaminy C i innych witamin w diecie są warzywa i owoce dostępne w naszym kraju. Bardzo duże ilości witaminy C występują w natce pietruszki, brukselce, brokułach, kalafiorze, kapuście czerwonej, białej i papryce. [...]
[...] Duże znaczenie ma również kwasowość produktu dostęp światła, tlenu i dlatego bardzo trudno określić starty rzeczywiste. Straty największe są w gospodarstwach domowych, gdy warzywa czy owoce są nadmiernie rozdrabniane i gotowane w dużej ilości wody, nie wspominając o restauracjach gdzie produkty leżą podgrzewane nawet cały dzień. Co więc robić? [...]
[...] uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. Zbyt duża ich konsumpcja może powodować, iż to [...]
[...] uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. Zbyt duża ich konsumpcja może powodować, iż to [...]
[...] Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. Serotonina ma działanie hamujące centralny układ nerwowy, przez co zmniejsza napięcie nerwowe i podatność na [...]
[...] produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały, a nie które odgrywają głównie rolę alkalizującą (warzywa). Jednak sposób obróbki produktu, sposób w jaki on jest przechowywany, produkowany wpływa korzystnie bądź negatywnie na to co się potem w nim znajduje. Oczywiste [...]
[...] nie było tak wystawione na działanie estrogenów jak ma to miejsce dzisiaj. Większość naszego jedzenia jest pełne estrogenów. Nasze mięso i nabiał są naładowane hormonami, a warzywa i owoce potraktowane pestycydami, które wykazują aktywność estrogenową. Nigdy nie byliśmy przystosowani do takiej ilości estrogenów w żywności i środowisku. W [...]
[...] lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich uprzednim moczeniu, kiełkowaniu lub kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitowego i innych szkodliwych substancji. 8. Wzbogacaj spożywane [...]
[...] saletrę. Te składniki działają silnie trądzikotwórczo. Trądzik nasilają też mikotoksyny obecne w nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach i warzywach, źle przechowywanych. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Niezbędne jest także ograniczenie lub wyeliminowanie z [...]
[...] 5. Zaspokaiai potrzeby w zakresie minerałów. Tenisiści potrzebują wielu różnorodnych składników mineralnych, w tym sodu (zawartego np. w soli kuchennej), potasu (ziemniaki, warzywa i owoce) i wapnia (produkty mleczne). Niedobory tych składników zdarzają się jednak rzadko i nie powinny stanowić problemu. Inaczej przedstawia się sytuacja w [...]
[...] preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych. Źródła: Znaczącym źródłem cynku są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, jaja, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, jajka, chude mleko, musztarda ziarnista. Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej [...]
[...] uprawiać dopiero wiele lat później. To samo tyczy się ziemniaków, czy roślin strączkowych. Według oryginalnej diety dr Cordaina jeść można: - mięso, ryby i owoce morza, - warzywa, owoce, - nasiona, orzechy, - przyprawy, zioła i naturalnie występujące tłuszcze. Zabronione jest natomiast spożywanie: - zbóż (kłania się tak modny gluten), - roślin [...]
[...] (makaron, ryż, kasza, kluski śląskie, pieczywo, kopytka, ziemniaki) z białkiem (mięso/ryba/owoce morza) tzn. najlepiej jest zjeść jakieś mięso/rybę/owoce morza z warzywami - surówka, sałatka, warzywa gotowane/grillowane lub makaron/ryż z sosem/warzywami, bez dodatku mięsa. Pozwoli to uniknąć nadmiernego kumulowania się kalorii/wzrostu [...]
[...] DIETA http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7079e36bc1ac.jpg + oczywiście warzywa, ale to już ciężko mi określić na dzień dzisiejszy, więc będę wrzucal na bierząco [...]